In sommige gevallen kun je chocolade beter snijden dan breken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarbij chocolade van bepaalde afmetingen nodig hebt voor een recept of wanneer je een kunstwerk van chocolade aan het maken bent.
Hoe snijd je chocolade?
Misschien ben je wel een relatiegeschenk van chocolade of kerst chocolade geschenk aan het maken. Wat het ook is, met het snijden van chocolade krijg je precies de afmetingen chocolade die je nodig hebt voor je project. Sommige stukken chocolade zijn makkelijker te snijden dan andere. Zo is chocola met veel cacaoboter en melk makkelijker te snijden dan donkere of ongezoete chocolade.
Chocolade snijden: volg dit stappenplan
- Neem een snijplank (van marmer, kunststof of graniet). Een houten snijplank kan ook, maar zorg wel dat deze helemaal droog is.
- Kies het juiste mes: een scherp Japans keukenmes is hier uitermate geschikt voor. Ga je chocolade hakken? Dan kun je beter een gekarteld mes gebruiken.
- Nu kun je gaan snijden. Pak het handvat vast en houd het in een stevige hoek. De andere hand plaats je op de botte kant van het mes en druk stevig tijdens het snijden.
- Als je snijdt is het belangrijk om het mes zo te draaien dat de chocolade in de dezelfde richting wordt gesneden of gehakt.
- Kleinere stukjes nodig? Herhaal dan dit stappenplan.
Chocolade in de verpakking houden
Het ligt eraan hoe precies je de chocolade wil snijden, maar het kan handig zijn om de chocolade tijdens het snijden in de verpakking te houden. Zo voorkom je dat het alle kanten opvliegt. Heb je geen verpakking meer? Dan kun je de chocolade ook in een plastic zakje doen voordat je begint met snijden. Het is belangrijk om te zorgen dat je een stevige ondergrond hebt, zodat je niet uitschiet en je jezelf mogelijk bezeert.
Nu je weet hoe chocolade snijden werkt, kun je aan de slag. Gegarandeerd succes met een Japanse mes. Wil je weten waarom je chocolade met een Japans keukenmes moet snijden? Lees hier over de verschillen tussen Japanse en Europese keukenmessen.