In de horeca staat de kwaliteit van het eten natuurlijk voorop. Japanse messen staan bekend om de kwaliteit en zijn om die reden dan ook steeds populairder aan het worden in de westerse horeca. Onze eigen messen zijn vooral ontworpen om lang mee te gaan, ze zijn sterk en kunnen tegen een stootje. Hoewel Japanse messen kwetsbaarder zijn is de kwaliteit van de messen aanzienlijk beter. Japanse messen zijn erg scherp omdat het staal dunner is en het snijvlak wordt in een kleinere hoek gesneden. Bovendien is het staal van betere kwaliteit dan we gewend zijn van westerse messen. Het nadeel is wel dat Japanse messen hierdoor kwetsbaarder zijn, als je het mes bijvoorbeeld laat vallen bestaat de kans dat het mes beschadigd raakt. Horeko kan je horeca onderneming helpen met de nieuwste horeca software.
Waarom is een scherp mes belangrijk?
Het is als kok erg belangrijk dat je weet hoe je een mes goed moet onderhouden. Tijdens een goede koks opleiding leer je hoe je moet omgaan met een mes en leer je ook hoe je messen het beste kan onderhouden. Het is algemeen bekend onder koks dat een scherp mes fijner werkt dan een bot mes, je hoeft minder moeite te doen om het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien is een scherp mes veiliger dan een bot mes, dit klinkt misschien raar maar met een scherp mes hoef je minder kracht te gebruiken en is de kans dat je uitschiet kleiner. Ook heeft de scherpte van je mes invloed op de smaak van je gerecht. Met een bot mes beschadig je de ingrediënten waardoor er smaak verloren gaat. Met een scherp mes blijven je ingrediënten in tact, je snijdt ze alleen kleiner. Bovendien heeft de structuur van je eten ook invloed op hoe je de maaltijd beleefd, beschadigd voedsel zal voor een andere ervaring zorgen dan in tact voedsel.
Gewicht van Japanse messen
Ook in gewicht wijken Japanse messen af van Europese messen. Omdat Japanse messen zijn gemaakt van een ander soort staal en omdat het lemmet vaak dunner is zijn Japanse messen vaak lichter dan Europese messen. Veel mensen denken dat een zwaarder mes helpt bij het snijden, meer gewicht zou het snijden makkelijker maken. Echter is het voornamelijk de scherpte van het mes dat hiervoor van invloed is, het gewicht van het mes maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Wat voor handvat kies je voor je mes
Europese messen hebben over het algemeen een Europees handvat. Bij Japanse messen heb je vaak de keus tussen een mes met een Europees handvat of een traditioneel handvat. Omdat een traditioneel Japans handvat lichter is dan een Europees handvat is een Japans mes met een Japans handvat vaak lichter dan een Japans met met een Europees handvat. Een andere factor bij het kiezen van een handvat is het materiaal waar het handvat van gemaakt is. Je kan hierbij kiezen uit een handvat van kunststof of een handvat van hout. Een kunststof handvat heeft geen onderhoud nodig en kan worden gewassen in een vaatwasser. Als je kiest voor een houten handvat kan je het mes niet in de vaatwasser wassen en moet je het handvat regelmatig onderhouden met olie.
Meer blogs lezen? Klik hier.