Het Deba mes is ontworpen voor het fileren van vis (graten en wervels) en schaaldieren. Om bestand te zijn tegen breuken is het lemmet wat dikker dan dat van een trancheermes en de snede is vaak aan één zijde geslepen terwijl de andere zijde hol is gemaakt. De deba messen zijn voornamelijk geschikt voor het fileren van vis, omdat ze anders te breed zijn om delicate schaaldieren te fileren.
Veelzijdig inzetbaar
Het deba mes is een compact mesje met aan de achterzijde een gekartelde snede. Daardoor is het zeer veelzijdig inzetbaar en met name erg geschikt voor het doorhakken van vis en het prepareren van gevogelte en wild. Het loopt aan de bovenzijde iets omhoog, om vervolgens met een flinke hoek naar de punt te lopen. Het deba mes is ideaal voor het fileren van vis, omdat het breder is dan andere fileermessen en daardoor beter in staat is om vis met een grote diameter door te hakken. Daarnaast is de gekartelde snede zeer geschikt voor het prepareren van gevogelte en wild.
Afmetingen en materiaal
Deba messen zijn verkrijgbaar met een lemmetlengte van ongeveer 15 cm en een breedte van ongeveer 2,5 cm. Het lemmet is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en de greep is gemaakt van hout of kunststof. De eenzijdig geslepen Deba messen zijn geschikt voor rechtshandigen. Linkshandigen moeten een dubbelzijdig gesneden Deba mes kiezen.