• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Japanse­keukenmessen.nl

Alles over japanse keukenmessen

  • Home
  • Messen
    • Santoku mes
    • Nakiri mes
    • Gyuto mes
    • Yanagiba mes
    • Deba mes
    • Usuba mes
  • Onderhoud
  • Blog
  • Contact
  • Show Search
Hide Search

Het verschil tussen Europese en Japanse keukenmessen

Iedereen heeft keukenmessen in de keuken liggen om dingen zoals het snijden van vlees, vis, brood of groenten makkelijker te maken. Net zoals de keukenmessen, heeft elke mes zijn eigen eigenschappen om het doel te bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dunschillers en uitbeenmessen. Maar ook aan scheermesjes en stanley mesjes. Allemaal verschillende messen met een verschillend doel en andere kwaliteit.

Tussen Europese en Japanse messen zit wel degelijk een verschil en het is niet dat de één per definitie scherper is dan de ander. Het verschil tussen de twee messen ligt vooral aan de hardheid van het staal van het mes en aan de hoek van het snijvlak. Daarbij komt de duurzaamheid van een mes te kijken en de functie waarvoor het gemaakt is. Minder sterke messen moeten natuurlijk vaker geslepen worden dan hardere messen.

Europese messen 

Europese messen zijn gemaakt van een minder harde staalsoort dat de Japanse messen en dit is niet per definitie slecht. Ze hebben bijvoorbeeld minder snel schaden en de messen zullen eerder ombuigen dan dat er een stuk afbreekt. Ook is een voordeel van dit soort messen dat ze makkelijker te slijpen zijn dan hun tegenhanger uit Azië en dat je ze bijna voor elke snijklus kunt gebruiken.

Een ander verschil is dat Europese messen tot een slijphoek van maximaal 20 graden kunnen gaan en de messen uit Japan tot 15 graden. Dit komt doordat het staal van de Europese messen zachter is en daardoor de messen minder lang scherp blijven bij een slijphoek van 15 graden. Ook is een groot verschil dat de Europese messen aan twee kanten zijn geslepen en de Japanse messen aan één kant.

Japanse messen 

Japanse messen zijn gemaakt van twee of drie soorten staal. De kern van het mes wordt gemaakt van ongelooflijk hard kwaliteitsstaal en die wordt bedekt met een zachtere laag roestvrijstaal. Deze combinatie zorgt ervoor dat de buitenste laag van het mes makkelijk te slijpen is en de binnenste laag heel lang scherp blijft. Als de ‘slijtlaag’ er deels af is, kan het zijn dat het kwaliteitsstaal gaat roesten. Dit is makkelijk weg te slijpen en zal vooral op het puntje van het met voorkomen.

Japanse messen worden vaak vergeleken met scheermessen. Ze zijn enorm scherp en dus, met een maximale hoek van 15 graden waarbij het mes geslepen wordt. Ze glijden overal doorheen. Het smeden van Japanse messen is erg anders dan zijn tegenhanger. Er wordt veel meer koolstof gebruikt tijdens dit proces, waardoor de messen harder maar ook brozer worden. Ze hebben meer onderhoud nodig dan de Europese messen en kunnen op de lange termijn zelfs een beetje verkleuren. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, maar houdt er rekening mee dat dit kan gebeuren.

Welke messen zijn beter?

Er is niet een soort mes per definitie beter. Elk mes heeft zijn voor- en nadelen en die zijn af te wegen aan het doel waarvoor je de messen wilt gebruiken. Als je een professionele kok bent kan je het fijner vinden om met Japanse messen te werken, maar het kan ook zijn dat je het thuis helemaal geweldig vindt om je uit te sloven in de keuken met de Japanse messen. Allebei de messen zijn voor beide doeleinden te gebruiken en een keuze daarin hangt meer af van je persoonlijke voorkeur.

Geschreven door:
Santuka
Gepubliceerd op:
januari 14, 2022

Categorie: Overig

Dit vind je misschien ook interessant

Wat is damascusstaal of damast?
De bekendste Japanse restaurants in Nederland
De beste Japanse messen en de top merken

Primaire Sidebar

Laatste blogs

Wat is damascusstaal of damast?

maart 21, 2023 door Santuka

Damascusstaal, ook wel Damast genoemd, is een staalsoort die bekend staat om zijn prachtige patronen …

Lees verder overWat is damascusstaal of damast?

Alles wat je wilt weten over udon

maart 17, 2023 door Santuka

Udon is een populaire noedelsoort uit Japan die gemaakt wordt van tarwemeel, zout en water. Het …

Lees verder overAlles wat je wilt weten over udon

Zo kun je een Japans keukenmes het beste gebruiken

maart 9, 2023 door Santuka

Japans keukenmessen zijn wereldberoemd vanwege hun scherpte en precisie. Ze worden gemaakt van …

Lees verder overZo kun je een Japans keukenmes het beste gebruiken

Soorten messen

  • Santoku mes
  • Gyuto mes
  • Nakiri mes
  • Yanagiba mes
  • Deba mes
  • Usuba mes

Explore more

Samenwerken met Japansekeukenmessen.nl? Neem contact met ons op.

Footer

Japansekeukenmessen.nl

De website voor de beste deals en de meeste informatie
over Japanse keukenmessen.

Copyright © 2023 - Contenticiteit

Social & Contact

  • E-mail
  • RSS
  • Homepage
  • Blog
  • Links
  • Privacy Policy
  • Cookiebeleid (EU)
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}