Een Nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes. Groentemessen zijn in Japan bekend onder de namen Nakiri (dubbelzijdig geslepen) of Usuba (enkelzijdig geslepen). Een nakiri is te herkennen aan het rechthoekige lemmet. De punt van het mes is iets afgerond, waardoor je ook vanuit een hoek vliegensvlug groente snijdt.
Dit mes wordt veel gebruikt om groente in dunne plakken te snijden. Het mes is niet geschikt voor het verwijderen van de pit uit een avocado of het schillen van een citrusvrucht. De Nakiri is ideaal voor het snijden van dunne plakken groente als bloemkool, wortel en komkommer. Daarnaast is hij ook geschikt om stukken groente in reepjes te snijden. Door zijn afgeronde punt is dit mes minder geschikt voor het snijden van harde ingrediënten als ui of knoflook.
Lengtes en materiaal
Het Nakiri mes is verkrijgbaar in verschillende lengtes, waarvan de meeste rond de 18 centimeter lang zijn. Het lemmet is gemaakt van hoogwaardig carbonstaal en wordt met de hand geslepen. Carbonstaal blijft scherper dan roestvrij staal en is daardoor geschikt voor het snijden van harde ingrediënten. Door het handgeslepen lemmet ben je verzekerd van een superieure precisie. Dit mes is een must-have voor elke thuiskok die graag creatief met groente wil aan de slag gaat.
Nakiri mes kopen?
Wilt u ook een zo’n mooie Nakiri in huis hebben? Bekijk dan ons assortiment Nakiri messen. Hier vind je messen van verschillende merken, in verschillende prijsklassen. Zo is er voor iedereen een geschikt mes te vinden. Heb je nog geen Nakiri mes, maar wil je er wel één aanschaffen? Dan is het aan te raden om eerst goed te oriënteren op de verschillende modellen en merken. Zo weet je zeker dat je een Nakiri mes koopt die perfect bij jou past.